NOUTATI LEGISLATIVE

Aspecte privind digitalizarea ANAF - proiect

In ceea ce priveste digitalizarea ANAF, in proiectul recent, printre solutiile propuse se enumera cele cu privire la casele de marcat electronice, fisa fiscala pe platitor, spatiul privat virtual, certificatele de rezidenta fiscala si cele de atestare fiscala, declaratia 394, documente in format electronic.  

Citeste mai mult

Taxarea Stock Option Plan

Programul Stock Option Plan (SOP) reprezinta un instrument de motivare si recompensare a salariatilor unei companii,in cadrul caruia  angajatilor li se acorda dreptul ca, la o data viitoare, sa opteze pentru a achizitiona, la un pret preferential (sau a primi chiar gratuit), actiuni in cadrul companiei.

Citeste mai mult

Ajustarea TVA in cazul facturilor neincasate cu termenul de prescriptie depasit-caz particular

Conform prevederilor fiscale in vigoare, ajustarea bazei de impozitare in cazul facturilor emise si neincasate se poate efectua la deschiderea procedurii de faliment sau in cazul punerii in aplicare a unui plan de reorganizare.

Citeste mai mult

Facilitati fiscale - noi termene

Se prelungeste amnistia fiscala reglementata prin OUG nr. 69/2020 prin care a fost aprobata facilitatea fiscala privind anularea dobanzilor, penalitatilor si altor accesorii aferente obligatiilor principale restante la 31 martie 2020. Pentru a beneficia de aceasta facilitate, contribuabilul depune la organul fiscal competent cererea de anulare a accesoriilor.

Citeste mai mult

Taxarea inversa pentru importul de dispozitive electronice

Incepand cu anul 2021 pentru importul de anumite dispozitive electronice se aplica mecanismul taxarii inverse, prin evidentierea taxei in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila pentru:

Citeste mai mult

Declararea veniturilor obtinute de nerezidenti in anul 2020

Pentru nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania, platitorul de venit are obligatia de a calcula, retine, declara si plati impozit pe venit.

Citeste mai mult

Facebook Moore Audit One