Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Indemnizatia de telemunca 2024

Codul Fiscal a suferit o serie de modificări fiscale la sfârșitul anului 2023, iar impactul asupra antreprenorilor va fi unul semnificativ in ce priveste indemnizatia de telemunca.

Sunt consideraţi salariaţi cu munca la domiciliu acei salariaţi care îndeplinesc, la domiciliul lor, atribuţiile specifice funcţiei pe care o deţin.

Incepand cu 1 ianuarie 2024 indemnizația de telemuncă nu mai este scutită de impozit și contribuții sociale (CAS și CASS) asa cum a fost dupa pandemie.

Anumite firme plăteau angajaților care lucrau de acasă o indemnizație de maxim 400 de lei pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile, care era neimpozitabilă. De la 1 ianuarie 2024, însă, potrivit legii, această indemnizație nu mai este scutită de impozit și de contribuții sociale .

În acest context, angajatorii au două opțiuni: fie angajatul va primi în mână restul sumei după scăderea impozitului și a contribuțiilor sociale, fie va beneficia de aceeași sumă.

Asta doar în măsura în care angajatorul va decide să mărească brutul angajatului prin contract pentru a putea beneficia de aceeași sumă ca și până acum.

Legea nr. 81/2018 stipulează că telemunca este o formă de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile în alt loc decât cel asigurat și organizat de angajator, folosind tehnologia informației și a comunicațiilor.

Concluzie

Este optiunea angajatorului sa decida recompensarea sumei in cazul in care se practica regimul de telemunca,regim care trebuie sa fie reglementat in contractual individual de munca.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.