Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare

Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Cadrul Legal:

  1. Legea nr. 296 din 2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, publicata in Monitorul Oficial cu numarul 977 din data de 27 Octombrie 2023.
  2. Ordonanţa de urgenţă nr. 98 din 2023 pentru modificarea articolului LXIV din Legea nr. 296 din 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

1

Plafoane plati/ Incasari zilnice

Persoana juridica

catre/de la

Persoana juridica

10.000 lei

pentru magazine cash&carry

5.000 lei

pentru restul persoane juridice

Persoana juridica

catre/de la

Persoana fizica

10.000 lei

 

Persoana fizica

catre/de la

Persoana fizica

50.000 lei

 

Persoana juridica

catre

Angajat 

1.000 lei

pentru avans spre decontare

                                  Plati totale zilnice 

10.000 lei

 

2

Plafon casierie

50.000 lei

 

Nota: Raman interzise incasarile/ platile in numerar de imprumuturi de la/ catre asociati/ actionari/ administratori/ persoane fizice/ alti creditori.

  1. Obligativitatea realizarii operatiunilor de incasari si plati numai prin instrumente de plata fara numerar se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei; incadrarea in plafoanele prevazute de Legea 70/2015 se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de BNR, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.
  2. Platile intre persoane juridice, asociatii, fundatii, PFA, PFI, II, liber profesionisti, persoane fizice platitoare de TVA sunt in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
  3. Operatiunile de incasari si plati in numerar efectuate intre entitati si persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari ori achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre/de la o persoana. Sunt interzise platile si incasarile fragmentate in numerar catre/de la o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.
  4. Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile de incasari si plati realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al UE si notificate catre BNR, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.
  5. Platile din avansuri spre decontare, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit astfel de avansuri. La data acordarii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic de plati cu numerar de 10.000 lei.

 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.