Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Facilitati fiscale pentru stimularea capitalizarii

Cu scopul de a stimula societatile subcapitalizate prin sustinerea profitabilitatii, incepand cu anul 2021, se acorda noi stimulente fiscale. Masura este introdusa prin OUG 153/2020 si vizeaza reduceri ale impozitului pe profit anual, impozitului pe veniturile microintreprinderilor si impozitului specific.

Aceste reduceri se acorda procentual:

-  in functie de situatia capitalului propriu contabil la sfarsitul unui an fiscal, pe baza situatiilor financiare anuale;

- in functie de cresterile de capital propriu ajustat din punct de vedere fiscal raportate la anul fiscal anterior.

Capitalul propriu ajustat este compus din: capitalul social subscris si varsat, primele de capital, rezervele legale, statutare sau contractuale si rezultatul net reportat.

Spre deosebire de capitalul propriu contabil, cel ajustat nu include rezervele din reevaluare si rezultatul exercitiului curent.

Pentru impozitul datorat aferent anului 2021, procentul minim care poate fi scazut este de 2%, daca conform situatiilor financiare ale anului 2021 societatea inregistreaza un capital propriu pozitiv care este cel putin egal cu jumatate din capitalul social.

Reducerea de impozit va fi dedusa din impozitul:

  • anual de plata in cazul platitorilor de impozit pe profit;
  • datorat pentru trimestrul IV pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor;
  • datorat pentru semestrul II in cazul platitorilor de impozit specific.

Pentru a beneficia de aceste stimulente fiscale, societatile pot lua in calcul cresterea profitului reinvestit, sa mentina rezultatele in cele reportate sau conversia datoriilor in capital social.

Concluzie

Este o masura de protectie pentru societatile al caror activ net nu este cel putin jumatate din valoarea capitalului social subscris impotriva carora conform reglementarilor juridice din Legea societatilor comerciale se pot formula actiuni de dizolvare.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.