Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Aspecte privind digitalizarea ANAF - proiect

In ceea ce priveste digitalizarea ANAF, in proiectul recent, printre solutiile propuse se enumera cele cu privire la casele de marcat electronice, fisa fiscala pe platitor, spatiul privat virtual, certificatele de rezidenta fiscala si cele de atestare fiscala, declaratia 394, documente in format electronic.  

Referitor la casele de marcat electronice, se propune a se depune un formular centralizator pentru toate casele de marcat ale unei companii. Practic, sa se dezvolte formularul A4200 pentru a face posibila transmiterea datelor despre vanzarile aferente mai multor case de marcat. In prezent, formularul A4200 se depune pentru fiecare casa de marcat. De asemenea, alinierea termenului de depunere a acestui formular la 25 ale lunii urmatoare, ca si in cazul celorlalte declaratii, termenul actual pentru depunerea formularului A4200 fiind data de 20 a lunii urmatoare.

  • Legat de fisa pe platitor, se are in vedere imbunatatirea sistemului de alocare a platilor, acestea fiind alocate automat printr-un algoritm si nu conform OP-urilor. Efectul fiind ca, in unele cazuri, platile efectuate de o companie nu se pot reconcilia cu sumele alocate in fisa pe platitor, avand ca si consecinta instituirea de majorari pentru sume achitate de contribuabil.
  • Pentru spatiul privat virtual ar trebui acordat acces automat persoanelor care dispun de certificat digital inregistrat prin formularul 150.

Sa fie creata posibilitatea de a obtine certificate digitale specializate, in cadrul unei companii sa poata detine certificate digitale mai multe persoane, fiecare fiind responsabila pentru un anumit tip de declaratii si nu doar o singura persoana cum este in prezent.

Obtinerea certificatului digital inregistrat prin formularul 150 trebuie simplificata – de exemplu, prin incarcarea documentelor necesare pe o platforma, fara prezentarea persoanei, fara acte autentificate la notar. Se are in vedere si posibilitatea de a depune formularul 150 (Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat) prin intermediul SPV.

Sa se trimita notificari/push catre adresele de e-mail/sms pe telefon – de fiecare data cand se incarca documente noi pe platforma SPV. Aceasta functionalitate exista la persoane fizice, insa ar fi utila si persoanelor juridice.

Sa fie posibil ca certificatele de rezidenta fiscala, atestare fiscala si cazier fiscal sa fie solicitate si primite in SPV sau prin mijloace electronice.

Sa se asigure faptul ca documentele comunicate prin SPV sunt efectiv primite de contribuabili. Acesta este un aspect important, intrucat data comunicarii unui act (de ex: decizii de impunere, somatii, titluri executorii, etc) este momentul de la care incepe sa curga termenul de contestare, determina termenul de plata. Propunerea este ca un document sa se considere comunicat la data la care contribuabilul confirma primirea documentului.

  • Referitor la declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, ar fi indicat sa se stabileasca un anumit prag valoric pentru a declara operatiunile cu persoanele fizice. Astfel, ar fi eliminata supraincarcarea cu informatii inutile.
  • Cu scopul de a facilita digitalizarea documentelor si arhivarea electronica se propune ca organele fiscale sa accepte documentele in format electronic fara a fi necesara prezentarea documentului original si de asemenea, documentele justificative care sunt intocmite conform Ordinului nr. 2634/2015, avand la baza modele orientative, contribuabilii fiind liberi sa le adapteze cu conditia reflectarii fidele a operatiunilor efectuate.

Ramane a se urmari daca propunerile din proiectul privind digitalizarea ANAF se vor concretiza, urmand a fi puse in practica.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.