Subventii incasate de la ANOFM

Pentru sprijinirea angajatorilor care au adoptat regimul de telemunca, prin OUG nr. 132/2020 a fost reglementat un sprijin financiar de 2.500 lei. Acesta suma reprezinta suma maxima alocata pentru fiecare angajat, pe care angajatorul o poate primi in vederea achizitionarii de bunuri necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca.

 Prin OUG nr. 132/2020 nu este reglementat explicit daca suma de 2.500 lei reprezinta pret cu TVA inclus, astfel ca Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a venit cu clarificari in acest sens pe website-ul www.mmmuncii.ro.

Sprijinul financiar acordat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) intra in categoria subventiilor guvernamentale aferente activelor, asa cum sunt prevazute la punctul 392 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.

 

Subventiile aferente activelor reprezinta subventii pentru acordarea carora principala conditie este ca entitatea beneficiara sa cumpere, sa construiasca sau sa achizitioneze active imobilizate.

Pentru evidentierea in contabilitate a acestui ajutor se poate utiliza urmatoarea  monografie contabila:

  1. La data aprobarii dosarului depus pentru incasarea subventiei:

4451 “Subventii guvernamentale”         =             4751 “Subventii guvernamentale

                        pentru investitii”

  1. La data incasarii subventiei:

5121 „Conturi la banci in lei”                  =            4451 “Subventii guvernamentale”

  1. La data achizitiei laptopurilor:

2132 „Aparate si instalatii de masurare, =           404 „Furnizori de imobilizari”

control si reglare”

  1. Pe masura amortizarii laptopurilor se recunoaste un venit in suma egala cu valoarea lunara a amortizarii contabile a laptopurilor:

6811 „Cheltuieli de exploatare privind     =          2813 „ Amortizarea instalatiilor

amortizarea imobilizarilor”                                   si mijloacelor de transport”

4751 “Subventii guvernamentale             =          7584 „Venituri din subventii pentru

             pentru investitii”                                                 investitii”

Consideram ca sunt necesare clarificari cu privire la tratamentul aferent taxei pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de bunuri necesare desfasurarii activitatii in regim de telemunca. Sunt opinii conform carora se poate acorda drept de deducere TVA pentru aceste achizitii, dar este si aceasta limitare data de finantator care precizeaza ca suma de 2.500 lei include TVA.