Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Modificari ale Ordonantei 16/2022

Pe 16 noiembrie 2022 a fost inaintat Camerei Deputatilor proiectul de lege, care include unele amendamente, pentru aprobarea Ordonantei 16/2022.

Intarzierea in promulgarea acestei legi este din cauza faptului ca a fost contestata la CCR. Sesizarile de neconstitutionalitate au vizat prevederile din ordonanta referitoare la noul sistem pentru impozitele locale si suprataxarea muncii part time.

In sedinta din 14 decembrie 2022 CCR a respins obiectiile, iar legea urmeaza sa fie oficializata.

Legea prevede urmatoarele amendamente fata de prevederile initiale din ordonanta: 

  • impozitele si taxele locale- pastrarea regulilor actuale pentru impozitul local pe cladiri pentru inca doi ani. Astfel, noul sistem de impozitare introdus de Ordonanta 16/2022 se amana pana in 2025;
  • plafonul de incadrare ca microintreprindere de 500.000 euro se va aplica incepand cu veniturile realizate din 2023. Pentru veniturile realizate in anul 2022 plafonul ramane de 1.000.000 euro;
  • se clarifica faptul ca impozitul de 5% aplicat dividendelelor interimare, distribuite in 2022, nu se va recalcula la 8% din 2023;
  • noile plafoane ale bazei de calcul CAS si CASS pentru venituri din activitati independente și venituri din drepturi de proprietate intelectuala se aplica incepand cu veniturile anului 2023; practic, acestea sunt aplicabile pentru platile din 2024.

Alte modificari se refera la impozitarea companiilor din domeniul HORECA, obligatia societatilor de a accepta plata cu cardul si impozitarea veniturilor obtinute ca urmare a participarii la jocurile de noroc.

Daca legea nu intra in vigoare pana la finalul anului, o parte din modificarile aduse prin aceasta lege de aprobare nu se vor putea aplica.  


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.