Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Avantaj neimpozabil primit de salariati

Din anul 2023 se extinde sfera avantajelor acordate de catre angajator salariatilor si printre acestea este demn de retinut cel referitor la hrana acordata salariatilor.

In acest sens, reprezinta venit neimpozabil la salariat si contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii in limita unui tichet de masa/persoana/zi. Prin hrana in sensul acestei reglementari se intelege hrana preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate.

Acest beneficiu extrasalarial trebuie sa fie prevazut in contractul de munca incheiat intre angajat si angajator sau in Regulamentul intern al angajatorului.

Nu se acorda contravaloarea hranei pentru zilele din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se afla in concediu de odihna/medical/delegare.

Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Veniturile cumulate lunar, cuprinse la art.76 alin.4^1 din Codul fiscal, inclusiv contravaloarea hranei, sunt exceptate de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza.

Angajatorul care acorda aceste avantaje va stabili ordinea de includere a acestora in plafonul lunar.

Astfel, optiunea acordarii hranei in locul tichetelor de masa conduce la un avantaj fiscal la salariat, venitul reprezentand contravaloarea hranei nefiind taxat cu impozitul aferent.

Concluzie: Angajatorii pot alege ce este mai potrivit pentru salariatii proprii, ori acordarea de tichete care pare mult mai comoda, ori prepararea sau achizitionarea hranei de la unitati specializate.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.