Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Modificarea sistemului de impozitare pentru microintreprinderi din 2023

Cea mai importanta modificare care intervine de la 1 ianuarie 2023 se refera la faptul ca impozitarea in sistemul microintreprinderilor devine optionala. Persoanele juridice romane pot opta sa aplice acest impozit incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor anterior.

Conditiile pentru aplicarea acestui sistem sunt urmatoarele:

  • societatea a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro;
  • veniturile din consultanta si/sau management nu depasesc 20% din veniturile totale;
  • existenta unui salariat; pentru societatile nou infiintate conditia trebuie sa fie indeplinita in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii;
  • asociatii/actionarii detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot in cel mult 3 microintreprinderi.

Nu pot aplica acest sistem societatile care desfasoara activitati:

  • in domeniul bancar;
  • in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
  • in domeniul jocurilor de noroc;
  • de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

Veniturile microintreprinderilor se vor impozita prin aplicarea cotei unice de 1%, cota de 3% fiind eliminata.

Ca urmare a abrogarii impozitului specific, reglementat de Legea 170/2016, societatile care au intrat sub incidenta acestor prevederi pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitului pe profit.

In concluzie, chiar daca noile criterii de incadrare pentru sistemul microintreprinderilor se aplica incepand cu anul 2023, acestea au ca baza de referinta finalul anului 2022. Ramane de vazut daca se vor emite norme suplimentare pentru societatile care aplica acest sistem la 31.12.2022, daca se impune ca acestea sa isi exprime in mod expres optiunea de a ramane in acest sistem sau nu. 


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.