Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Facilitati fiscale pentru capitalizare

Pentru a-si imbunatati structura capitalurilor proprii si pentru a putea beneficia si de bonificatiile la plata impozitului pe profit, companiile ar trebui sa treaca in revista metodele cele mai eficiente pentru atingerea acestor scopuri.

Printre acestea amintim metoda clasica, si anume majorarea capitalului social prin aport in numerar, dar si convertirea unor imprumuturi acordate societatii de actionari/asociati in capital social, sau utilizarea in acest scop a unor sume lasate la dispozitie de catre actionari/ asociati.

Varianta facilitatilor din reducerile de impozit aplicate cu scopul stimularii capitalizarii unei societati, facilitatile fiscale introduse prin OUG 153/2020 pare la indemana fiecarei societati fara efort financiar. Atragem atentia asupra notiunii de capital propriu ajustat care difera de capitalul propriu contabil.

Comparativ cu elementele capitalului propriu contabil, in capitalul propriu ajustat vor fi incluse numai urmatoarele:  

  • capital subscris varsat/capital de dotare
  • patrimoniul regiei
  • patrimoniul public
  • patrimoniul privat
  • patrimoniul institutelor nationale de cercetare-dezvoltare
  • prime de capital
  • rezerva legala, statutara sau contractuala si alte rezerve constituite din profitul net ca urmare a deciziei actionarilor/asociatilor sau potrivit prevederilor legale
  • rezultatul net reportat - sold creditor, reprezentand diferenta pozitiva dintre soldurile creditoare si debitoare.

Astfel, rezervele din reevaluarea activelor imobilizate nu intra in calcul pentru determinarea capitalului propriu ajustat.

Aceste facilitati fiscale nu se acorda contribuabililor pentru care reglementarile contabile sunt emise de Banca Nationala a Romaniei, respectiv de Autoritatea de Supraveghere financiara.

Concluzie: Stimularea companiilor sa isi mentina o capitalizare adecvata prin acordarea de facilitati fiscale este nu doar bine-venita, dar pare si mult mai eficienta decat masurile coercitive propuse in trecut. Astfel, companiile ai caror actionari sunt preocupati sa isi mentina firma sanatoasa din punct de vedere financiar vor fi „recompensate” prin bonificatii, pe cand, in proiectul legislativ de anul trecut, se prevedea mentionarea acestor companii pe o „lista neagra” si chiar posibilitatea dizolvarii lor, ca ultima solutie.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.