Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Monitorizarea bunurile cu risc fiscal ridicat pe timpul transportului

Incepand cu 1 iulie 2022, cu scopul de a monitoriza transportul de bunuri, intervine obligatoriu un nou sistem denumit RO e-Transport. Sistemul este aplicabil numai transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat.

Obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport revine urmatorilor utilizatori:

  • destinatarului si expeditorului inscrisi in declaratiile vamale, in cazul operatiunilor de import-export
  • beneficiarului din Romania, in cazul achizitiilor intracomunitare
  • furnizorului din Romania, in cazul tranzactiilor interne sau al livrarilor intracomunitare
  • depozitarului, in cazul tranzactiilor intracomunitare aflate in tranzit.

In vederea identificarii transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, utilizatorii au obligatia obtinerii unui cod de identificare, numit cod UIT, acesta fiind codul unic generat de Sistemul RO e-Transport. Odata obtinut, acesta trebuie pus la dispozitia operatorului de transport rutier, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.

Pe langa codul UIT generat, in acest sistem utilizatorii au obligatia declararii urmatoarelor date: expeditor si beneficiar, denumirea, caracteristicile, cantitatile si contravaloarea bunurilor transportate, locurile de incarcare si descarcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat.

In cazul in care nu este indeplinita obligatia de declarare, amenda poate ajunge pana la 100.000 de lei, precum si confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Prin urmare, bunurile cu risc fiscal ridicat vor fi monitorizate si pe timpul transportului atat pe teritoriul national, cat si in cazul unui transport extern cu punct de plecare/sosire din/in Romania.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.