Moore AuditOne
Moore AuditOne
search search search search

Formularul 207 in cazul impozitului suportat de platitor

Odata cu modificarea Codului fiscal, prin Ordonanta nr.8/2021, a fost completata prevederea referitoare la declaratia anuala privind retinerea la sursa a impozitului datorat de nerezidenti, formular 207.

Mai nou, pe langa obligatia declararii impozitului retinut la sursa si/sau a veniturilor scutite, prin formularul 207 se va declara si impozitul suportat de catre platitorul de venit.

Prin Ordinul nr.179/2022 se aproba modelul, continutul si instructiunile de completare ale formularului 207, declaratia fiind actualizata cu campurile necesare pentru situatia in care impozitul este suportat de catre platitorul de venit.

Baza de calcul pentru impozitul suportat de catre platitorul de venit se determina potrivit procedeului “suta majorata”. In aceasta situatie Codul fiscal nu permite aplicarea conventiei de evitarea dublei impuneri, chiar daca potrivit conventiei de evitarea dublei impuneri cota de impozit este mai favorabila. Pentru determinarea impozitului pe profit la societatea platitoare de venit, cheltuiala cu impozitul suportat este nedeductibila.

Pentru a se putea depune formularul 207 este necesar a se completa pentru nerezident “Codul de identificare fiscala din Romania”. Prin urmare, incepand cu obligatiile fiscale aferente anului 2021, inregistrarea fiscala a nerezidentilor in Romania se impune si pentru situatiile in care impozitul este suportat de catre platitorul de venit. Declaratia se completeaza si se depune anual pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.


 

Image
Image

Publish modules to the "offcanvas" position.